Eilinen päivä oli kirkkovuodessa helluntai. Pääsiäisaika on ohi ja on siirrytty Helluntain jälkeiseen aikaan. En lähtenyt aamulla kirkkoon vaan seurasin televisiosta kenttähartautta Niinisalosta. Kenttähartaus on nähtävissä Yle-areenasta, 30 päivää tästä eteenpäin. Eilen vietettiin myös Kaatuneiden muistopäivää ja halusin lähteä kirkkomaalle katsomaan kuinka kauniina meidän kirkkomaamme on aurinkoisena iltana.

Kulkuneuvona oli polkupyörä, joten läheisten haudalle en vielä kuljettanut maljakkoa enkä kukkia. 

DSC04871

Janakkalan Pyhän Laurin kirkko. Matkaa meiltä kotoa noin 16 kilometriä.

DSC04861

Yksityiskohta kiviaidassa sankarihautausmaan kohdalla olevasta portista. 

DSC04865

Tässä pieni osa Sankarihautausmaasta. Hautausmaan on suunnitellut Ilmari Wirkkala.  Muistomerkin suunnittelu alkoi talvisodan päätyttyä keväällä 1940. Kesäkuussa 1941 alkoi jatkosota ja muistomerkin paljastaminen jouduttiin siirtämään ja sankarihauta-aluetta jouduttiin laajentamaan. Sankaripatsaan paljastaminen oli sitten kaatuneiden muistopäivänä 18.5.1947.

Sankarihautoihin tälle kirkkomaalle on haudattu 137 vainajaa. Tervakoskella on oma sankarihautansa, jonne on siunattu 45 vainajaa. 13 sankarivainajaa on haudattu sukuhautoihin ja 1 kaatunut on jäänyt kentälle. Muualle kuin Janakkalaan on haudattu 16 janakkalalaista.

DSC04863

Karjalaan jääneiden muistomerkki. Teksti on kunnallisneuvos Juho Kurjelta: 

“Karjalan mullassa kumpujen alla
Raatajat uinuvat, rakkahat nuo.
Pilvien pisarat kastelemalla
Jumalan kukkia kummulle luo.

Me oomme kaukana rakkahistamme,
aatosten polku on ainoa tie.
Tänne kun laskemme kukkasiamme
muisto ja siunaus sinne vie.” 


Muistomerkki on paikallinen sovellus, Helsingissä Jussi Lappi-Seppälän toimistossa työskennelleen Kirsti Liimataisen työstä.

DSC04857

Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki.

DSC04856

Meillä ei ole haudalle vielä laitettu kukkia, ja maljakkoakaan en ole vielä tuonut. Haudalle jätin kimpun valkovuokkoja ja kukkivaa mustikkaa. Täytyy tällä viikolla käydä viemässä maljakko ja vaikka Tuomen oksia.

DSC04858

Hautausmaalla on niin kaunista, että kotimatkakin meni ihan jouten, vaikka olikin vastatuulta.

Lämmintä helluntain jälkeistä viikkoa teille kaikille!