Edit:lisäsin kuvan loppuun

Ihan tänne itselleni laitan muistiin tuon seuraavan tekstin.

"Helatorstain osuminen vapunpäivälle on todellinen harvinaisuus. Viimeksi näin kävi 1913 ja seuraavan kerran päivät osuvat yhteen vuonna 2160. Päällekkäisyys johtuu siitä, että pääsiäinen oli kuluvana vuonna harvinaisen aikaisin."

Vain kerran ihmiselämän aikana sattuvat nuo päivät siis samalle päivälle.

"Helatorstaita vietetään 40 päivää pääsiäisestä sen muistoksi, että Jeesus nousi ylös taivaisiin eikä enää ilmestynyt maanpäällisessä hahmossa oppilailleen. Helatorstain sanomassa on siis kysymys uskosta ilman näkemistä. Helatorstaita on vietetty 300-luvulta alkaen.


1800-luvulla helatorstaina oli tapana polttaa helavalkeita Etelä- ja Lounais-Suomessa. 1700-luvulla elänyt kappalainen Christfrid Ganander kertoo suomalaisten leikkineen ja tanssineen tulien ympärillä pelloilla ja metsiköissä.

Juhlan suomalainen nimi tulee ruotsin sanasta helig, pyhä. Vuosina 1973-1991 helatorstain merkitys avautui helpommin sen nimestä Kristuksen taivaaseenastumisen päivä. Juhla oli tällöin siirretty työmarkkinajärjestöjen vaatimuksesta lauantaille. Se siirrettiin 1992 vanhalle paikalleen arkipyhäksi ja sai takaisin perinteisen nimensä."

Kaikki tuo lainausmerkeissä oleva teksti on lainausta www.evl.fi sivuilta.

Aurinkoista ja lämmintä vappua teille kaikille, minäpä taidan lähteä munkin paistoon ja ottamaan koululaisia vastaan.

2453677773_fff926e1f0.jpg

Munkit on paistettu ja rosetit kanssa, edelleen hyvää vappu-helatorstaita kaikille!