Pakkaset paukkuvat, mutta minullapa on ollut lämmin pipo käytettäväksi näillä paukkupakkasilla. Syksyllä kun lampaat lähtivät kotiin Pekkolan tilalle minulle tuli kolme vyyhtiä Pekkolan tilan villaa. Minnistä sai kuopus säärystimet jo viime vuonna ja nyt oli sitten Saarisen vuoro päästä puikoille.

Koitin katsella löytyykö Pirtin kehräämön hahtuvalangalle pipo-ohjeita, mutta löysin vain huovutetun version ja sitä en nyt halunnut, joten tein oman Saaris-pipon. Pipon tekeminen alkoi oikeastaan siitä, että minulla ei ollut sopivaa pipoa käytettäväksi uuden untuvatakkini kanssa ja mikäs näille paukkupakkasille parempi kuin aito suomenlampaan villa.

Isäntä uskollisesti suostui kuvaajaksi loppiaisen pakkasilla. Kaulassa on kuopuksen itselleen neuloma tuubi, jonka hän jo on hyljännyt. Saarispipo tarvitsee varmaan oman tuubinsa kun ei tämä kuopuksen tuubi oikein keinokuitunsa ja värinsä puolesta ole tämän pipon juttu.

IMG_4323

Mallineuleen muokkasin ns hunajakenno mallineuleesta. Tosin tiedän, että hunajakenno mallineuleena tunnetaan myös ainakin yksi toisenlainen mallineule. Pipon aloitin alareunasta 7 mm puikoilla silmukoita oli 48 mallineule on jaollinen kahdeksalla. Resorin jälkeen nurjalla kerroksella lisäsin kahdeksan silmukkaa ja vaihdoin kahdeksan mm puikkoihin.

IMG_4320

Viimeisen kennorivistön kerroksilla kavensin silmukoita kennoista ja loput silmukat sitten sileän neuleen aikana. 

Pipo on ollut käytössä täällä nyt -29°C pakkasella ja ei ole korvat palelleet. Olen tosi tyytyväinen, tosin mallin kehittely jatkuu nyt isännän pipon muodossa.

IMG_4317

Saaris pipo
Malli: oma
Lanka: Pekkolan tilan suomenlampaan Hahtuvalanka
(Väri Saarinen ;-))
Menekki: 78 gramma
Puikot: 7 ja 8 mm

Isännän pipon olen aloittanut päälaelta, mallineule on sama, mutta ajatus on, että se ei ole ihan perus pipo. Väriksi hänen pipoonsa sitten tuli se näistä kolmesta jäljelle jäänyt, eli rehtori (ruskea).

Lankalaihikseen 2016 kirjataan siis tästä piposta 78 grammaa ja nyt on sitten puoli kiloa ylitetty kun langan kulutus on valmistuneissa ja pois annetuissa langoissa laskettuna 575 grammaa. Samalla kun tämän kirjoitin, niin muistin, että sainhan tänään pääteltyä myös kaksi tumppuparia, mutta ne ovat vielä viimeistelemättä loppuun ja kuvaamatta, joten niitä ei tähän vielä lisätä.

perjantai illan terveisin seijap