Isännän tikkuri, eli hailuotolainen on nyt valmis. 

Tammikuun puolivälin jälkeen aloitin tämän neulomisen. Aito Hailuotolainenhan on vaalea, minä halusin isännälle sopivan ja siksi tumman harmaa Pirtin kehräämön kolmisäikeinen karstalanka valikoitui langaksi. 

Ohjeena käytin Suuri käsityölehdessä 10/2001 ollutta mallia, Kiitos Inkeri lehden lainasta! Sydämenlämmittäjä ja tikkuripaita kirjaa ja Punomon ohjetta. Isännän paita on nyt sekotus kaikkia näitä ohjeita. Ilmestyihän tuo Novitan lehtikin ja siitä löytyi myös ohje hailuotolaiseen, mutta enään sen mukaan en lähtenyt.

IMG_4529

Edellisessä päivityksessä oli kuva olkapäästä tässä aluksi kuva kyynärkavennuksesta. Tässä neuleessä on mielenkiintoiset tekniikat neule neulotaan yhtenä kappaleena. Minä en tehnyt vanhaan hailuotolaiseen tapaan tikuttaen sukkapuikoilla, joita olisi tässä vartalonympärysmitassa saanut olla aika paljon, pyöröpuikoilla siis puikottelin kokonaan, myös hihat.

Seuraavassa lainauksessa Ylen sivuilta voit lukea hailuotolaisesta enemmän ja sieltä löytyy tv ohjelma vuodelta 1987 ja radiohaastattelut  vuodelta 1960.

"Neulotuilla kalastajapaidoilla on pitkät perinteet ympäri Eurooppaa. Islantilaisten, fär-saarelaisten ja irlantilaisten villapaidat ovat tunnettuja klassikkoja. Suomessa tunnetuin kalastajaneule on hailuotolainen luotolaispaita.

"Luotolainen" neulotaan yhtenä kappaleena. Nykyisin paita neulotaan pyöröpuikoilla, aiemmin kymmenellä sukkapuikolla, eli hailuotolaisittain tikulla. Luotolaista kutsuttiin myös tikkuröijyksi tai tikkuripaidaksi.

Hailuotolaisen kalastajan kotipaikka on mantereella voitu päätellä hänen villapaidastaan, sillä tällaisia ei valmistettu missään muualla. Hailuotolaiset kalastajat perinteisesti myös vihittiin morsiamen tekemä luotolainen yllään. Luotolaispaitoja tehdään käsin ja käytetään yhä edelleen.

Luotolaispaita on yksinkertainen ja käytännöllinen. Paidan peruspinta on joustinneuletta ja sen etuosaan neulotaan usein korinpohjaneuleinen västäräkiksi kutsuttu neliön muotoinen kuvio. Alkujaan luotolaispaidat olivat kauluksettomia ja niitä pidettiin pitkän kaulaliinan kanssa. Nykyään niihin kudotaan korkea kaulus ja napitus sijoitetaan toiselle olkapäälle."

lähde: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/11/13/kalastajaneule-luotolainen-villapaitojen-klassikko

IMG_4531

 

IMG_4534

 

IMG_4544

 

IMG_4535

Tässä kuvassa näkyy hartialevennykset.

IMG_4538

Malli: Hailuotolainen/tikkuripaita
sovellus: Suuri käsityö 10/2001
Punomo
Sydämenlämmittäjä ja tikkuripaita
Lanka: Pirtin kehräämön 3 säikeinen karstalanka
Menekki: 659 grammaa
Puikot: 2,5 mm ja 3 mm
Virkkuukoukku: 2,5 mm
 

Kovasti tyytyväinen olen neuleeseen ja niin on isäntäkin. Toivottavasti tulee paidalle myös käyttöä. Näille keleille vaate vain on liian lämmin, mutta kyllä niitä talvia vielä tulee.

Lankalaihikseen tämän neuleen vaikutus on 659 grammaa eli tulos on tällä hetkellä 4197 grammaa, johon tulee lisää kaikki ne langat jotka olivat entiselle koululle menneessä laatikossa. Määrä on kirjattu yläkerrassa vihkoon, mutta nyt laitan perheelle ruuan pöytään ja sitten päivitän myöhemmin nuo lähteneet langat.

Torstaiterveisin seijap