EDIT
8.6.2008 Laitoin oikeat vastaukset kysymyksiin näkymään

Viimeinen eläkeläisten päiväpiirien retki on tehty tältä keväältä. Onnistui se ihan hyvin vaikka aamulla näyttikin vähän muulta. Olin itse ajoissa lähtöpaikalla, puoli tuntia ennen sovittua bussin lähtö aikaa. Kuinka ollakaan kun joukko oli koolla ja kello pykälässä, ei bussia näy missään. Soitinpa liikennöitsijälle, eikä sieltä ollut autoa tulossakaan. Missä lie tieto katkos.

Puoli tuntia käskettiin odottamaan, ja sitten auto tuli. Onneksi järjestyi. Meidän lähtöpaikkamme oli pysäkki, josta Hämeenlinnassa yleensä aina turisti autot lähtevät.

2551648720_317a38423c.jpg

Kun kerran tulee puoli tuntia aikaa, ja ovikin on noin kutsuvasti auki...
Lisäksi Wetterhoffin ikkunaan oli laitettu mallinukelle päälle, kaunis keeppi. Pakkohan oli ostaa Sivillaa tämän verran. Enpä ole pitkään aikaan haarukoinut, mutta luulen että siitä tulee kiva.

Pääsimme matkaan ja turvallisesti Mustialaan, niin ja takaisinkin. Jälleen Tammelan kirkon ja Makulihan kautta.

Kolme vierailua Mustialassa, nyt seuraa teille kysely.


1. Mistä laulusta on tuo otsikko? Minne mennessä, siis astellaan Mustialan siltaa?
Ei tainnut olla Mika ja Turkka Malin laulu tuttu.
Kyseeessä olivat Runkomäen iltamat. Runkomäen tanssilava on ollut oikeasti olemassa Mustialassa, jäljellä on kivijalkat ja laulu nmeltään Runkomäen iltamat.

2551648728_317a38423c.jpg

2. Mikä on yllä olevassa kuvassa oleva laite? Oppaan mukaan ilman tätä ei tule toimeen, mutta toisaalta     on  yhtä turha vehje kuin nypynpoistaja. Sen verran vielä helpotan, että Kustaan päivänä  (6. kesäkuuta)  ainakin täällä Hämeessä vanha kansa on tätä käyttänyt.
Tämäpä on sitten mielenkiintoinen laite.
Kyseessä on perunan istutuskohtien merkitsijä. Isäntä siis huristeli tuota työntämällä ja merkitsi perunavakoon paikat. Sitten sanoi vaimolle "Olen nyt merkinnyt istutuspaikat, menepä nyt ja laita joka toiseen koloon peruna. Meillä jäi naapurin isännän kanssa juttu vähän kesken." Siten kun juttu on puhuttu, tulee isäntä ja laittaa vaon umpeen. Nuo istutuskohdat ovat siis taajassa, mutta jos olisivat harvemmassa niin olisi aparaatin työntäminen hankalampaa, kun ei pyörisi niin joutuisaan. Sen tähden peruna laitetaan vain joka toiseen koloon.


2551648738_816bb9b5fb.jpg


3. Mistä aineesta/langasta ovat nämä kintaat tehty? Tekniikkahan on kinnasneulatekniikkaa.
No hevosen häntäjouhista nämä kintaat oli tehty. Tähän löytyi ihan oikeakin vastaus. Kovat ja karheat kintaat.


2551648748_46f5cb49a6.jpg

4. Mikä on tämä kaunis käsityöväline nimeltään?
Tämä on rullatuoli. Kyseessä siis langan kertaamiseen käytettävä väline.

2551648760_880c1c64ea.jpg

5. Miksi tämän upean maalatun ja kaiverruksin koristellun luokin nimi on vihkiluokki?
Kyllä tämä luokki oli käytössä, kun vihkipari meni vihille, mutta...
Kun sulho meni kosimaan neitoa ja mentiin kihloihin, alkoi sulho valmistamaan tätä kaunista koristeellista luokkia. Kyseessä oli siis harkinta-aikaan liittyvä kasityö. Kun sitten luokki oli valmis mentiin vihille, ja luokki oli käytössä. Sitä eivät historian kirjat kerro, että jos sulho sitten päättikin, että ei tätä tyttöä ota, niin oliko sama luokki sitten kelpoinen seuraavalla kihlaajalla.

2551648764_0c45ff3de1.jpg

Tämä on mustapenkki, Tammelan kirkosta. Meinasin viimeiseksi kysyä, mikä oli syy jonka  vuoksi Tammelassa joutui kirkonmenojen ajaksi tähän penkkiin? Vastaus löytyi liian helposti Kuukkelin avulla, joten en sitä kysy.
Tammelan kirkon mustaan penkkiin joutuivat siveysrikoksista kiinni jääneet naiset. Häpeäpenkkihän tuo.

Jos joku tietää oikeat vastaukset, kaikkiin viiteen kysymykseen, saa jotain pientä. Toisaalta, jos keksii hyvät vastaukset käyttötarkoituksesta, voi silti tulla huomioiduksi jollakin muistamisella. Siis vaikka ei tietäisikään, mutta vastaus on vaan niin hyvä.

Nyt siis vastauksia kommenttilootaan. Laita myos e-mail osoitteesi tai blogisi osoite niin osaan ottaa yhteyttä. Vastaus aika alkaa N-Y-T, NYT ja lopuu sitten kun sanon STOP. Mutta ei ainakaan ennen sunnuntaita.

Kukaan ei nyt sitten osannut kaikkia vastauksia oikein.
Maarna vastauksissa näkyi Maaran ihana huumori, näille piti nauraa kaikille. Onhan siellä se tiedetty, että kintaat on hevosen jouhista. Sitä jäin vaan miettimään, että oliko se hevonen vihkireissulla vallan hännätön (jouheton).

maara

07.06.2008 - 14:59
1.Mustialan siltaa astelin multaaman perunoita,
2.tällä vehkellä ensin istutin ne potut
3.Seuraavaksi kehräsin hevosen jouhet ja neuloin kintaat niistä.
4. Neule ei oikein meinannu onnistua, niin otin rullatelineestä rihmaa ja kuroin vähän kokoon isompia reikiä
5. Kerran vaan naimisiin huristeltiin hevosella, joka oli juhlan kunniaksi laitettu koreisiin länkiin.

Maaralle laitan jotain pientä, siis tosi pientä, eikä vielä ole aavistustakaan mitä se on. Voisin tietenkin lankalaatikoitani vähän penkasta.

Kiitos ihanista vastauksista ihan kaikille.