Vaikka en pääasioihin ilmoittautunutkaan, täällä on valmistunut pieniä myssyjä. Serkun perheeseen odotetaan kaksosia ja heitä ajatellen laitoin puikoille sen perinteisien siksak-myssyn.

 

Valkoinen myssy valmistui ensin. Tässä se on Vilman Hanna-nuken päässä. Lankana on Novitan Wool, siltä ajalta kun se oli vielä merinovillaa. Lankaa Novita mainostaa vyötteessä näin: Bambinon pehmeys - Nallen vahvuus - Florican luonnollisuus. Lanka tuntui myös Bambinon pehmeältä, ihan erilaiselta kun tuo tänään valmistunut Novitan Wool sävy-langasta neulottu myssy. Ei sekään karhea ole, mutta ei niin pehmeä kun tämä valkoinen. Vilman Ruusu mannekeeraa siis ruskean myssyn kanssa.

Ohjeitahan tähän perinteiseen myssyyn on monessa paikkaa. Löytyy Käspaikasta, Elleiltä, Novitalta, tekstiiliteollisuudelta, mutta minä neuloin Ulla-Mummojemme neuleet numeron siksakmyssyn ohjeella.

 

Olettehan kaikki huomanneet tuon Mummojemme neuleet Ullan ilmestymisen? Tai oikeastaan tiedän, että täällä käy niitä lukijoita jotka eivät ole sitä huomanneet niin, siksi nyt siitä muistutan. Minulla oli ajatus tuohon Ullaan tehdä ainakin yksi ohje, mutta se jäi sairaalareissun ja sairastamisen takia tekemättä. Ohje olisi ollut pitsihuivi, jonka äitini on oppinut aikanaan tekemään opiskellessaan Helsingin diakonissa-laitoksella. Sehän oli tuolloin 1960-luvulla sisäoppilaitos ja äitikin joutui opettelemaan käsitöiden tekemisen, että sai iltansa kulumaan Joku vanha sisar oli tuon huivimallin äidille opettanut, sitä neulotaan puikoilla tosi ohuesta langasta, ja se on vähän samannäköistä kuin varrasvirkkaus. Ehkä sen mallin joskus saan kirjoitettua, kunhan itsekin sen oikeasti oppisin.

 

Tänään on ollut aurinkoinen pakkaspäivä. Vanhan Heimolan pohjoisseinässä näkyvät lumen linkouksen jäljet. Vilma oksensi viime yönä, mutta siihen kertaan se onneksi jäi. Meillä muilla ei ainakaan vielä ole ollut oireita vatsataudista. Isäntä ja Oskari kävivät tuolla -15° pakkasessa hiihtämässäkin. Reippaita poikia.