Tänään ajattelin kertoa kolmesta hyllystäni löytyvästä kirjasta.Aino Hausmann: Neulemalleja lasten ja aikuisten pukimiin ja Mary Olki Kirjokintaita ja muita kansanomaisia neuletöitä, ovat äitini kaapin kätköistä minulle ajautuneita. Molempien kansiin on kauniilla käsialallaan äitini kasvatusäiti kirjoittanut oman nimensä.


Hausmann on toinen painos, Otavan julkaisema, painettu 1947. Sitä olen jo pienenä lukenut, siitä kertovat piirrustukseni kirjan sivuilla. Vai olisivatko sittenkin isosiskoni tekeleitä?Kirjokintaita on viides painos ja painettu myös 1947. Kintaiden lisäksi löytyvät kirjasta ohjeet yksiin sukkiin ja yhteen villatakkiin.

Olen kai jo kouluikäisenä noista kirjoista pitänyt, sillä olen nuo kannet irrallaan olevat kirjat kontakti-muovilla korjannut.

Virkattuja peitteitä ja hartiahuiveja Mary Oljen kirja myös, on uusin hankintani. Ostin sen
Huuto.netistä tänä syksynä. Kirja on painettu 1970 ja on kolmas painos.
 Muun muassa Salomoninsolmut löytyvät tästä kirjasta, nimellä Valkoinen syreeni. Kirja kertoo, että "perimätiedon mukaan rouva Maria Kontturi Ylistarossa nuorena tyttönä (vuonna 1893) oli virkannut tämänmallisen suuren hartiahuivin. Ja merkillistä kyllä hän oli käyttänyt työhönsä mohairlankaa....   ...Oltuaan pitkän aikaa pois käytännöstä se on jälleen päässyt suosioon ja sopii kyllä hyvin tässä esitetyn huivin ainekseksi. Villasekoitteisesta langasta huivia on tosin parempi virkata"  Näin siis toukokuussa 1968, kirjoitti Mary Olki.

Paljon muitakin ihania malleja on Mary Olki kansien väliin vanginnut.

Mietin että tälläsiä kirja aarteita varmaan löytyy vinteiltä ja ullakoilta. Toivottavasti niitä ajautuu käsitöitä tekevien käsien ulottuville, etteivät joudu hukkaan.