... Helmis niin kauniisti jo aikaa sitten pyysi. Meillä on ollut ruuhkaa koneella. Isäntä on ollut koneella, kitaran rakennus sivuilla, enkä ole hennonut pois hätistää.

Tuon tekeleen syntyhistoriaan ovat vaikuttaneet kaksi, tai oikeastaan kolme asiaa.

  1. Siivosin tänään liinavaatekaappia ja käsiini sattui mummoni itse kutomasta pellavasta ommeltu tyynyliina, jossa oli myös käsin virkattu pitsi. Muuten, hyvä mutta pellava oli hiutunut ohuen ohueksi, eikä enää olisi käytössä kestänyt. Löysin myös lakanan jossa oli virkattu pitsi ja sama juttu kangas ei enää kestänyt. Molemmissa oli myös nimikointi vakoisella langalla. Lakana oli jostain kulkeutunut meille, ei ollut mummon käsityötä.
  2. Perjantaina päivystyksessä puhelin rakkaan kummityttöni äidin kanssa vapaalankahuovutuksesta ja hän mietti mahtaisikohan vanhojen pitsejen ja hahtuvan liitosta syntyä mitään.
  3. Olemme asuneet Heimolassa jo kuusi ja puoli vuotta, eikä meidän kodinhoitohuoneen oven lasi-ikkunassa ole minkäänlaista suojaa.
280423.jpg

Siitä tuli siis ikkunakoriste. Ira osuit oikeaan. Onkohan mulla sun osoite tallessa?

Halusin saada muistoja talteen. Nuo revityt kangassuirot ovat sitä mummon kutomaa pellavatyynyliinaa. Vasemmalla oleva virkattu pitsi on mummon virkkaama. Siellä on myös sellainen 10 cm pätkä teollisesti tehtyä pitsiä. Se on Heimolan entisen asukkaan Ainon pitokokki essusta. Essussa oli monia ruostetahroja ja Ainon essuja meille jäi vielä ehjinäkin.  Ylä- ja alareunan pitsit olivat siitä kulkeutuneesta lakanasta. Nuo jokseenkin neliskulmaiset palat ovat lakanan ja tyynyliinan nimikoinnit.

Hahtuvaa asettelin niin että se jotenkin tukisi tuota kokonaisuutta, jotta pysyisi kasassa. Itse en nähnyt tähden muotoa, ennen kuin Lellu sen kirjoitti. Olisikin voinut oikeesti kokeilla Daavidin tähteä taustalle. Oveen koristus on viritetty siimalla.

Luulen että tuotekehittely jatkuu. Näistä saisi ihania tauluja tai tyynyliinoja kaikkea mitä te tuossa idaoitte kommenteissanne. Pitää kysellä vanhoja pitsejä...

Nyt nukkumaan, huomenna on rankka päivä.

13.00 Vilma eskarista
13.30-15.30 Vilman 6v synttärit kavereille (ei pidetä kotona)
16.00 Vilman pianotunti (siis pianovartti)
17.00-18.30 Oskarin myyjäiset, jossa myydään pajapäivän tuotteet
18.30 -> omat kuoroharjoitukset

Niin koko aamupäivä on aikaa, leipoa ja laittaa kotia kuntoon perjantain synttäreitä ja nimppäreitä varten.

Mutta vielä lisää kuvia

280421.jpg

280425.jpg

280426.jpg